Windows 8

 

Van aki már tudja és van aki még csak hallott róla. De mikor jelenik meg és mikor lesz hivatalos béta verzió?

Folyamatosan olvasom a friss infókat a Windows 8 kapcsán és most kezdenek körvonalazódni a dolgok. Az első amit meg kell jegyeznem, hogy az első képek a design-ról tetszettek, de most hogy hivatalos videó is készült róla, valahogy kezd elmenni a kedvem ettől az új Windowstól. Ugyanis a Windows Phone 7 felületével mutatták be (természetesen más funkciókkal felszerelve), táblagépen. Nos ha ez lesz az asztali megoldás is, akkor köszönöm, nem kérek belőle! 

Lehet most vannak akik ezt régimódi stílusnak tartják, de én úgy vélem, hogy asztali gépen nem az a lényeg, hogy csak akkor jöjjön elő a teljes Desktop ha épp egy Office alkalmazást szeretnék használni. Még mindig szeretném a tálcát látni, ablakokat, start menüt. Meg nem értem, hogy miért tablet PC-n mutatták be egyáltalán az első demót? Megértem, hogy most a piac legnépszerűbb termékei az érintőképernyős kütyük, de profi munkára nem használható egy sem. Nem azokon fognak ezután sem programokat írni, nem azokon fognak fontosabb munkát végezni. 

De még egyelőre korai fázisban van a rendszer, ezért még nem lehet tudni semmit biztosan. Persze kikerült már a torrent oldalakra az alpha verziók egy része. De azok még mindig nagyrészt a Windows 7-et vették alapul. Természetesen a 8-as Windows 7-re épül, de még új funkciókkal alig bővült. Fontosabb változást csak szeptemberre lehet várni, amikor a Microsoft BUILD fejlesztői konferencián hivatalosan is bemutatkozik az első béta, Reméljük ez ugyan úgy, mint a Seven esetében, elérhető lesz majd mindenki számára. Addig viszont még várnunk kell. Hivatalos megjelenés pedig 2012 áprilisáig nem lesz, de addig is ki lehet próbálni a béta verziót majd, ami remélhetőleg sok újdonsággal szolgál majd mindannyiunk számára. Én az egyik funkcióra leszek nagyon kíváncsi, ami elvileg a "bekapcsolod és használod" elvét követi majd. Ennyire rövid boot időt eddig még Windows esetében nem láttam, úgyhogy izgatottan várom. Gépigény szempontjából pedig csak annyit mondhatok, hogy amin az előző elindult, az új is menni fog.

Végezetül pedig íme a bemutató videó:

ez pedig a Milestone 1-ről készült:

The next version of Windows (Windows 8, hogyan működik majd az új SoC /System on a Chip/ platformokon):