A legjobb ingyenes programok (első rész)

Amint azt már azt a bevezetőben leírtam,az emberek nem szeretik,ha egy program,amely elméletben kevés memóriát használ ki (egyes esetekben akár processzor terhelésről is beszélhetünk),a valóságban mindent megtesz annak érdekében,hogy az legyen gépünk elsődleges és egyetlen fontos programja. Az is lényeges számunkra,hogy mindez teljesen ingyen legyen használható.

Egyesek a torrentekre és a warezre esküsznek,mások inkább (és ez a lényegesebb) freeware és nyílt forráskódú szoftvereket szereznek be.

Mi az ami manapság szinte minden ember házában megtalálható,és egyre nélkülözhetetlenebbé válik? Természtesen nem a számítógépre,hanem az internetre gondolok.De hogyan tudjuk úgy kihasználni az internet lehetőségeit,hogy böngészés,levelezés vagy csevegés közben ne azzal kelljen törődnünk,hogy a sebesség korlátozódik?

Mert hogy egyes programok ezt csinálják. Ezen tevékenységek az op.rendszer multi-taskingjának köszönhetően egyszerre is végezhetők,viszont annyira leterhelik az internetkapcsolatot,hogy aztán újra kell indítanunk a gépünk ahhoz,hogy aztán újra teljes sebességen folytassuk munkánk ahol azt abbahagytuk.

Főként a böngészők okoznak nagy felfordulást az internetsebesség körül,de ha gyors böngészőt szeretnénk,akkor lehetséges,hogy privátszféránkat veszélyeztetjük.Persze van megoldás arra,hogy hogyan lehet egy böngésző egyszerre gyors és bisztonságos.Kedvenc "tűzrókánkra" gondolok. :-) A Mozilla laborjában már folynak a fejlesztések,amik minden eddiginél gyorsabbá teszik majd a Firefox 4-et,ami - eddigi ismereteim szerint - szeptemberre várható.Ez a bejegyzés is már a Firefox 4.0 beta 3-ról kerül ki az olvasókhoz.A program jelentősen gyorsabban kapcsol be elődeinél,és ahogyan azt már megszokhattuk,a Firefox team-je mindent belead a biztonságos böngészés megerősítésébe is. Tapasztalatainkat a béta verzióval kapcsolatban egy Feedback nevezetű gomb segítségével megoszthatjuk a fejlesztőkkel,így segítve munkájukat.Kinézetére is kitérnék kicsit,ugyanis hasonlóvá vált másik nagy kedvencemhez,az Operához. Eltűntek a régen megszokott File,Edit stb. menük,helyette hódít a Vistánál elkezdett minimalisztikus grafikus felület.Akkoriban még nem tett ekkora benyomást egyetlen böngészőre sem,talán a Google az ami elkezdett ilyen felülettel böngészőket készíteni (Chrome),de a Win. 7-nél már látszott,hogy kezd megváltozni az emberek gondolkodásmódja,és az Opera 10.50-es verziójával már megnyílt az út a böngészők világában az egyszerűsített felületekhez.Na de visszatérve a Firefox-hoz,ők is átvették ezt (még mindig előhívhatók a menük az ALT gomb lenyomásával). Mindent összgezve,gyorsan és megbízhatóan böngészhetünk a neten,ha a Firefox 4-et választjuk.

 

A következő részekből:

Az interneten sok alkalmazás a böngészőn keresztül fut.Például email-eket olvashatunk és írhatunk,vagy újabban a csevegő programok (Yahoo! Webmessenger / Meebo / online IRC kliensek) és az irodai programcsomagok korlátozott verzióji (Google Docs / Office Live) is megtalálhatók a neten.De mi van akkor,ha ragaszkodunk a teljes értékű,asztali megoldásokhoz?