A rendszer teljesítményének növelése

Végre elérkezett a várt cikk a Windows gyrosabbá tételéről.Ez XP-re és XP-nél újabb rendszerekre is vonatkozik.Ahol eltérés lenne némely lépéseknél,ott jelzem majd,de legnagyobb részt mindegyiknél ugyan az az eljárás.És most nézzük hogyan javíthatunk a teljesíményen:



A.) A RENDSZER TISZTÍTÁSA:

Ajánlott a CCleaner nevű ingyenes szoftver (beállításához és használatához a későbbiekben egy új leírást készítek,esetleg egy leírás sorozatot kitérve minden részletre).

1.) Töröljük a szükségtelen szemetet.Legtöbbször ez telepítésekből,uninstall-okból származó temp fájlok összességét jelenti.Ezek általában a felhasználónevünk alatt futó Local Setting nevezetű mappán belül (XP alatt: C:\Documents and Settings\felhasználónév\Local Settings | Vista és Seven alatt: C:\Users\felhasználónév\Local Settings),a Temp,és a C:\Windows\Temp mappákban található.

*Plusz infó! Tereljük a jövőben létrejövő Temp fájlokat egyhelyre,mondjuk a rendszerünk meghajtójának elejére (pl. C:\Temp).Ez megkönnyíti,hogy legközelebb könnyebben ki tudjuk törölni őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előszöris nyissuk meg a Rendszer tulajdonságokat (a második kép Vista és Seven esetén szükséges)



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt az Advanced fülön válasszuk az Environment variables-t.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TEMP és TMP értékek elérési útját szerkesszük úgy,hogy mindkettő a C:\Temp mappára mutasson (TEMP és TMP értékeket nem kell módosítani!!)

Ezután egyszerűbb lesz kitörölni a rendszerben maradt szemetet :)

(A Temp mappák lemez elejére való helyezése szükségszerű,mert egyes esetekben megmaradhatnak fájlok szoftveres törléskor is.Ezért egészítsük ki a szoftevr arzenálunk az Unlocker nevezetű minialkalmazással,mely háttérben fut a gépünkön és észleli,ha a rendszer nem engedélyez törölni vagy megnyitni valamit.)

2.)Töröljük a Prefetch mappában található dolgokat:

CCleaner-rel is elvégezhető,de az alap megoldás,hogy meg kell nyitni a C:\Windows\Prefetch mappát,tartalmát ki kell jelölni,majd eltávolítani az egészet.

3.)Registry tisztítása:

Ehhez mindenképp CCleaner-t ajánlok.


B. RENDSZERTUNING
   
Ahhoz,hogy rendszerünk mindenképp a megszokott sebességen fusson,töredezettségmentesíteni kell a merevlemezt.Ehhez nem kell mást tenni,mint letölteni az ingyenes Defraggler nevű alkalmazást,melyet akár szelektív töredezettségmentesítésre is használhatunk,azaz az ellenőrzés lefuttatása után kijelölhetjük azokat az elemeket,amelyeket javítani szeretnénk.
A másik fontos dolog ezzel kapcsolatban a registry töredezettségmentesítése.Ehhez a Free Registry Defrag-ot ajánlom.Ez egy két kattintással működő valami.Kezelése: ellenőrzés és defrag.
Ami még szükséges,néhány dolog kikapcsolása a Services-ben.Erre egy hosszabb lista áll rendelkezésünkre,de egy újabb leírásban,külön fogom bemutatni.
Registry módosítással is érhetünk el nagyobb teljesítményt,például a számítógép leállításának,újraindításának gyorsítása által,DLL-ek automatikus törlésével a memóriából,menük gyorsításával,sávszélesség növelésével,stb. Ezeket célszerűbb úgy használni,hogy erre a célra kifejlesztett programokat keresünk meg,amik ezeket tetszés szerint beállíthatunk,majd elvégzik feladatukat. Windows 7 és Vista esetén használjuk erre az Ultimate Windows Tweaker-t.Kis méretű,ingyenes program.XP esetén a Sysinternals Suite jöhet jól.

C. BIZTONSÁG

Sokan kérdezik: Hogyan védjem meg gépem a váratlan támadások ellen? Hogyan tudnám ezt úgy elérni,hogy ne veszítsek többszáz megabájtnyi memóriát munka közben? Hogyan tudnám ezt a legolcsóbban kivitelezni,de legfőképp INGYEN? A válasz egyszerű.
Használd a COMODO Security Suite-ot,melynek alap változata tartalmaz egy tűzfalat,antivírust és anti-spywaret.Mindez teljesen ingyenes,otthoni használatra tökéletes.Az első pár napban és új programok telepítésekor mindent szeretne biztonságosan futtatni,ezért rákérdez arra,hogy biztosan használni akarod-e a programot,amit elindítottál.Ezek az üzenetek a beállításokban kikapcsolhatók,illetve teljesen automatizált működéssel láthatod el,hogy ne zavarjon meg soha,így te arra koncentrálhatsz amihez csak kedved van,ő pedig végzia a dolgát a háttérben.Alacson a memória és processzor igénye,úgyhogy régebbi gépeken is fut.Csak ajánlani tudom mindenkinek!