A legjobb ingyenes programok (második rész)

Az előző részben a Firefox 4 harmadik béta verziójáról beszéltem,és hogy ez hamarosan végleges verziószámot is kap.Mint kiderült,egy-két hónap eltolódással,de ez nem ad okot az aggodalomra.A cikk írása óta ugyanis megjelent a béta 4,amiben egy böngésző fül kezelő is helyet kapott.Akik szeretik egy program minden funkcióját kipróbálni,azoknak ajánlom ezt az új bétát. :-)

Na de visszatérve eredeti témánkhoz:  email-ek és azonnali üzenetküldés,mikroblog frissítés,blog/vlog.Sokan vannak úgy,hogy jó volt kipróbálni,mégsem az internet az elsődleges hobbijuk,de nem zárkóznak el attól,hogy néha használják azt.Vannak olyanok is,hogy szeretnek sokáig böngészni,esetleg emaileket küldenek rokonoknak,ismerősöknek,stb. A csevegő programok segítségével akár beszélgethetnek is.A harmadik kategória még ennél is tovább megy és közösségi oldalakon járkál,mikroblogokat ír. Sok mindent teszteltem,sok mindent láttam,sok embertől hallottam,milyen programokat kedvelnek az internettel kapcsolatban.

Legtöbben,csak ennyit mondtak: Firefox,Chrome és ehhez hasonlók.Nos igen,egyes webes szolgáltatások,mint például a MySpace vagy a Facebook,esetleg a Twitter valóban egy böngészőben teljesedik ki.De ha csak azt szeretnénk,hogy az állapotot frissítsük (Twitteres példa: Ma nagyon nagy buli volt az xyz klubban.Képek ezen a linken: http://party.images.com*),akkor ezt könnyen megtehetjük anélkül,hogy be kellene jelentkeznünk az oldalra.Hogyan?

*a fenti link nem létezik,csak a példa része

Asztali klienseket készítettek programozók,de megtehetjük akár messengerből is,mert néhány messenger erre is képes.Egyik nagyon jó példa a mindent-egy-helyen Pidgin Instant Messenger,melynek alap funkciója,hogy több fiókot is működtethetünk,ráadásul kisebb az esélye a hirtelen összeomlásnak,nyílt forráskódú mivoltát tekintve.Ezenfelül néhány olyan szolgáltatást is kapcsolhatunk hozzá,mint a MySpace messenger (az alapcsomag tartalmazza ezt) vagy a Twitter és Facebook (telepítendő).Pidginen belül a Facebook csak a Facebook Chat szolgáltatáshoz jó,de a Facebook for Adobe AIR nevű alkalmazás pótolhatja a hiányosságokat.Ellenben a Twitter protokol tökéletesen működik a Pidginben.Másik hasonló messenger a Trillian.Ez is nagyszerű,de az 5-ös verzió még csak béta állapotban tölthető le,így jelen pillanatban a Facebook és Twitter nem teljesen működőképes rajta.

Az email-ek kezelésében is segítségünkre lehet egy asztali alkalmazás.A Sylpheed  egy kevés memóriaigényű szoftver,amely kompatibilis a legtöbb email fiókkal.Én Gmail-en teszteltem,de a tapasztalat azt mutatja,hogy a legtöbb ilyen szoftver azonnal beállítódik,amint Google azonosítóval használjuk.Persze vannak kivételek.A Yahoo! Mail-nek viszont csak a fizetős változata használható programokon keresztül.Ettől eltekintve a Sylpheed  egy nagyszerű alkalmazás.Gyorsan kapcsolódik a webes tárhelyhez,ahonnan aztán le is tölti az új email-eket.Gyors,egyszerű,minden ami kell. Ajánlom!!

!!Extra!! Blog és vlog: 

 Erről pillanatnyilag még nem tudnék semmi új információt adni,teszt alatt áll a téma.Egy update bejegyzésben lesz olvasható,majd jön a harmadik rész. :-)